Stabroek

Stabroek, maart 2002

In de oude gevangenis van het fort werkt Christine Veraart met in gips gegoten afdrukken van verpakkingen. De opeenstapeling van de witgipsen afdrukken komt bekend maar ook bevreemdend over. ‘Het doet denken aan een aaneenschakeling van moleculenstructuren. Het kan ook een futuristische stad in wording zijn. Telkens als zij dit opbouwt, ontstaat een andere creatie. Dat werkt bevreemdend, vindt Marc Leys.’

Uit de Pers:

Kappa pompt zuurstof in kille catacomben

(Gazet van Antwerpen 15 maart 2002, Stabroek, Kapellen door Erik Vandewalle)

In Fort Stabroek confronteren 25 kunstenaars  vanaf zaterdag het publiek met het verleden  van het gebouw en de toekomst van onze leefwereld. De kunstwerken geven de nauwelijks benutte ruimte zo een verrassende functie.

Gips afstudeer object

Organisator van Feuturium is kunstplatform Kappa uit Kapellen.

Kappa organiseerde vorig jaar “gesprekken over de toekomst”. Die monden nu uit in een eigenzinnige tentoonstelling: Feuturium-zuurstof voor de nieuwe mens.

‘De rol en de plaats van de mens in de maatschappij verandert. We vereenzamen. Geld en rendement winnen het van geluk en vriendschap. De wetenschap biedt kansen en uitdagingen, niemand weet waartoe die leiden’, zegt Andre de Nys van Kappa. ‘Een kunstenaar moet nadenken over de toekomst. Vroeger keken we angstig naar auto’s, nu is er scepticisme naar genetische manipulatie en het wetenschappelijk klonen. Het is de taak van een kunstenaar een brug te slaan.’

Een zaak bindt de artiesten die aan het initiatief mee werken: ‘het vertrouwen in de toekomst’, zegt Marc Leys, ook van Kappa. De meeste artiesten laten hun creatie opgaan in de kille catacomben van het fort. Zo werd dit historische gebouw vier weken lang zelf een soort kunstwerk. ‘De bezoekers wandelen rond en worden aangespoord om na te denken’, besluit Marc Leys.

shapeimage_5