Naam: Christine Veraart

 

Christine is bekend van haar 3d werk met rubber en/of handgemaakt vilt. Inmiddels heeft ze haar werkvorm verder uitgebreid met bewerkt (vintage) textiel en  foto’s verwerkt in collage’s. Vooraf maak zij geen schetsen of tekeningen. Haar 3D werk laat zich met de hand aftasten en vormen. Zo groeit het werk langzaam onder haar handen. Materialen komen op haar weg (‘vallen me toe’), het zijn eenvoudige grondstoffen zoals binnenband, vilt, karton, vintage huishoudelijk textiel. Ze vormen voor haar een uitdaging om in het alledaagse iets bijzonders te vinden. Bestaande materialen krijgen hierdoor een nieuwe betekenis. Soms is het materiaal de directe aanleiding tot beelden, soms ontstaan beelden vanuit een eenvoudig materiaal- en vormexperimenten.

‘Baren, zorgen troosten,’ is een nieuwe serie werken waaraan Christine in 2018 begon. Door de veranderende politieke inzichten realiseerde zij zich hoe allerlei verworven rechten zouden kunnen veranderen als ook hier een andere politieke wind ging waaien. Dat haar dat persoonlijk zou kunnen raken.; dat gender en politiek meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Ook in Nederland wint het populisme terrein.

Vrouwen leven andere levens, komen daardoor andere problemen tegen. Zij vinden daardoor andere onderwerpen belangrijk. Met zorgvuldig handwerken en toevoegingen van voorwerpen transformeert Christine nederige materialen naar kostbare materialen. Ze weerspiegelen hoe ons vergankelijke leven waardevol wordt door onze persoonlijke inspanningen

Christine bezocht van 1996-2000 de Academie voor beelden vorming te Tilburg in de richting ruimtelijk vormgeven. Hierdoor is zij een late instromer in het kunstonderwijs. De kans die zij niet kreeg toen ze een beroepensopleiding ging volgen op de gebruikelijke leeftijd greep zij alsnog aan op haar 41e.

Altijd nieuwgierig en op zoek naar nieuwe uitdagingen begon zij in 2021 aan de foto vakopleiding bij Beeldcentrum te Zundert. Door de kennis van Photoshop die zij daar mee kreeg ontstonden er naast het ruimtelijke werk ook analoge en digitale collages.

Deze collages worden afgedrukt als art print of overgebracht op vintage textiel en bewerkt met hand en machine borduurwerk. Dit textiel wordt weer verwerkt in samengestelde objecten. 

Facebook Christine Veraart

Instagram christineveraart